Signe Emmeluth

TJO & Signe Emmeluth

Trondheim Jazz Orchestra & Signe Emmeluth

‘Physicality in/emotion’

Signe Emmeluths bestillingsverk for Trondheim Jazz Orchestra til Moldejazz 2021 er en flersanselig konsert, hvor lyd og lys fortolker opplevelsen av det fysiske i musikken.

Signe forteller at «det fysiske aspektet i musikken alltid har fascinert meg. Det energiske og kontrastfylte. Hvordan frekvenser påvirker kroppen gjennom fenomener som interferens, når to eller flere toner står og glir mellom hverandre i lytterens hode. Eller opplevelsen av et vakuum, hvor mangel på lyd eller lys kan føles helt overdøvende. Hvordan påvirker det fysiske oss følelsesmessig? Og ikke minst, hvordan blir musikerens egen fysikk påvirket når man presses i ekstremer? Alt henger sammen.»

Tittelen «Physicality in/emotion», henviser til det fysiske i musikken og dens bevegelser – derav «in motion» ,og hvordan det fysiske påvirker sinnsstemningen og tilstedeværelsen til både lytter og musiker, for eksempel gjennom volum og utmattelse – «emotion».

Verket ble urfremført på Moldejazz i juli 2021, og senere samme høst i Trondheim, Oslo og Umeå. 

(...)Signe Emmeluths verk Physicality in/emotion føles på første lytt som et verk som tidlig definerer bredden det kommer til å utforske – i det energiske, i det stramme, det utflytende og det abstrakte – men hvor det tar litt tid å få øre på dybden, den store fortellingen. Men når bandet til sist samles, først rundt et underlig, skeivt ostinat med vakre, svale klangflater og senere i et gigantisk riff, fundert på to el-basser, gitar og trommer, med utagerende sang fra Maja S.K. Ratkje og en karakteristisk sprutende altsaksofon-duett med Signe Emmeluth og Amalie Dahl, innhyllet i lys og røyk, faller denne lytterens barnslige trang til å få servert den store meninga med det hele litt på plass. Som om det vi har hørt tidligere i konsertens syv strekk har vært en ulmende, stadig voksende masse som plutselig gis bevegelse og dundrer ut i salen(...) Filip Roshauw, Jazznytt

 

Maja S. K. Ratkje - vokal

Eira Bjørnstad Foss - fiolin

Marianne Baudouin Lie - cello

Signe Emmeluth - altsax

Amalie Dahl - altsax

Henrik Munkeby Nørstebø - trombone

Joakim Rainer Petersen – piano/synth

Jonas Krøvel - elbass

Karl Bjorå - gitar

Magnus Skavhaug Nergaard – bass

Tor Haugerud - trommer

Tor Brevik - lyd

Phillip Isaksen – lys

 

Video: Juliane Schütz